Vår Hage - Vår Verden

Blå Valmuesøster

Hagen er vårt private Eden – Her finner vi ro, her finner vi glede, her finner vi overskudd.

Langsomt formes den etter våre ønsker.

Facebook
Twitter

Hvis du har en hage og et bibliotek, har du alt du trenger.

Inspiratorer og venner

Alan Titschmarsh

Alan Titchmarsh Rose Foto: Jan Bjerring
Alan Titschmarsh/David Austin Rose

Alan Titschmarsh og "Love Your Garden"

Garden Living

Nettbutikk og Ispirasjonskilde

Blomsterhagen på Abilsø

Epleespaillier – en lenge drømt drøm

An Apple in my Garden

Ordet eplehage får sannsynligvis de fleste av oss til å tenke på store trær med lange greiner som henger tunge av store, deilige epler.

Det var slik de skulle være og det var slik det var!

I vår hage er det fortsatt delvis slik, men et epletre tar opp litt for stor plass, især dersom man ønsker å dyrke alt mulig på en relativt begrenset plass. Løsningen ble for oss som for mange andre å bygge et espalier for å få plass til noen flere epletrær.

Epletrær, i likhet med alle andre planter, har ikke noe ønske om å vokse på geledd, så derfor må det litt mild overtalelse til.

Ingenting er som hjemmedyrkede, saftige, røde epler

I hagen vår har det vært epletrær fra tidenes morgen, eller iallefall tidenes formiddag. Slik vil vi at det fortsatt skal være men kanskje vi kan ta epledyrkingen et lite steg videre?

Hva er et espalier?

Et espalier kan byges på mange måter, dette er et forslag

Espaliering er en gammel måte å tvinge en busk eller et tre til å vokse på en spesiell måte, gjerne flatt mot en vegg eller I et stativ. Opprinnelig ble det antageligvis brukt til å gjerde inn en hage i middlealderen eller for å holde treet tett inntil en vegg for å unngå at vårfrosten skadet.

Det finnes forøvrig også grunn til å anta at espaliering ble brukt så langt tilbake som til Egypt på Faraoenes tid. Det er funnet hieroglyfer som kan tyde på det så langt tilbake som år 1.400 før Kristus.

Hvorfor bygge et espalier?

Egentlig er det ingen grunn til å la det være, det er jo bare fordeler:

  • Du får mye frukt på liten plass
  • Frukten blir let å plukke
  • Det blir som en skulptur I hagen og naboen blir imponert.

Hva slags trær egner seg best?

De vanligste er eple og pære. Selv foretrekker vi eple fordi grenene er mykere og de blir ikke like for harde og lette å brekke som pæregrener. Det gjør at de er litt enklere å ha med å gjøre nårde skal bindes fast I ønskert form. Men både fersken og plommer i tillegg til pærer er fullt mulig så sant de egner seg for klimaet på stedet.

Det er også viktig at man velger trær som egner seg til å bli bundet opp. Hvis man skal binde bare et tre må man også passe på at det er selvbestøvende. Noen hagesentere kan gig ode råd og hjelpe til å plukke ut det eller de rette trærne. Pass bare på at det er godt med greiner så langt ned at det stemmer med den høyden man ønsker. Epletrær setter sjelden ny greiner lavere enn de som allerede er der.

Beliggenhet er viktig

Alt etter som hvor lang hekken skal være trenger man godt med plass foran og på sidene. Det er også viktig med godt drenert jord og rikelig med full sol (dvs. minst 6 timer direkte solskinn pr dag.)

Egnende steder er først og fremst mot en vegg, langs et gjerde eller et frittstående stativ. Vi valgte det siste.

 

Slik Gjorde Vi:

Først gravde vi 4 hull, ca 60 cm dype og satt ned «støperør». NB; det er viktig å passe på at de står helt på rekke!

Deretter satt vi ned stolpesko. (vater og rettesnor er viktig), før vi til slutt fylte rørene med en blanding av singel og sement.

Etter to døgn hadde sementen herdet fullstendig og vi kunne gå videre

 

Til selve espaljeet brukte vi armeringsmatter på 1,2 x 2,4. og impregnerte  lister 2″ x 2″.

Nøyaktighet er alfa og omega for et godt resultat

Så var det bare å legge alt på bakken og bore hull slik at mattene passet inn i listene På toppen la vi så en list 1″ x 2″ som bandt alle tre seksjonene sammen før vi klargjorde bedene rundt og plantet både epletrær og lavendel.

Epletrærne kom på plass og ble bundet opp
På baksiden plantet vi lavendel
Slik ble resultatet

Eldre Innlegg