Hagen er vårt private Eden – Her finner vi ro, her finner vi glede, her finner vi overskudd.
Langsomt formes den etter våre ønsker.
Facebook
Twitter
Hvis du har en hage og et bibliotek, har du alt du trenger.
Inspiratorer og venner
Alan Titschmarsh
Alan Titschmarsh/David Austin Rose
Alan Titschmarsh og "Love Your Garden"
Garden Living
Nettbutikk og Ispirasjonskilde
Blomsterhagen på Abilsø
Våre Egne Regler for Dyrking av Roser
Grunnleggende regler for dyrking av roser
Vi har forsøkt å dyrke mange ulike typer og arter av roser gjennom mange år i hagen. Noen ganger har det vært med suksess andre ganger kanskje ikke fullt så vellykket.
Med ved så mye prøving og feiling, så mange nettsøk og samtaler med andre rosedyrkere har det vært mulig å lage sin egen «Rosehåndbok». Det er ikke på noen måte en utfyllende bruksanvisning men snarere en samling husleregler som på et eller annet tidspunkt har vist seg å være nyttig i vår hage.
Alan Titchmarsh Rose Foto: Jan BjerringNår bør man plante roser?
Roser kan egentlig plantes når som helst bortsett fra perioder med kuldegrader eller ekstrem tørke. Vi har fått godt resultat både ved å plante om våren om sommeren og om høsten. Det er derfor vanskelig å si noe bestemt om hvilken årstid som egner seg best. Om vinteren er selvfølgelig umulig men for øvrig er det fritt fram.
Hvor er det best å plante roser?
Roser er meget tilpasningsdyktige og mange av dem er ganske robuste. Det er derfor mulig å dyrke roser på mange ulike steder, men noen enkle regler kan være greie å ha i tankene når man planlegger:
Roser elsker lys, helst direkte sollys. Minst 4 – 6 timer daglig er noe de aller fleste roser elsker. Det finnes dog etter sigende roser som vil trives alldeles utmerket i skyggen men vi har ikke funnet noen.
Plant ikke for tett. Roser like ikke å kjempe for tilværelsen og jo nærmere andre planter står jo større blir konkurransen om næring og fuktighet. Vi prøver å holde minst en meters avstand til nærmeste plante (evt. en halv meter til nærmeste rose). Det er derfor ikke lurt å plante roser under store trær eller busker som både stjeler lys og fuktighet
Plant på et lunt sted. Sterk vind kan få røttene til å bevege seg og jorda til å løsne. Da kan det være en god idé å trykke litt rundt planten slik at den fester seg godt igjen.
Hvordan plante roser?
Sørg for at planten er skikkelig gjennomfuktig. La den gjerne stå i en bøtte med vann en halvtime før den skal i jorda.
Se til at hullet er både stort og dypt nok (det bør være en god halvmeter både i dybde og bredde slik at røttene får god plass til å vokse) søg også for at podepunktet (der stilk møter rot) er godt 10 cm under jordoverflaten
Det er også viktig å sørge for at det er løs jord i bunnen av hullet slik at røttene lett kan trenge lenger ned
Legg et lag med kompostert gjødsel i bunnen og full på godt med vann
Plasser rosen midt i hullet og sørg for at røttene peker utover og nedover.
Fyll opp med jord og trykk lett til rundt med foten
Vann godt. Lag gjerne en forhøyning på 5 cm i diameter inntil stammen slik at ikke vannet blir stående og holde stilken våt. Lag heller en fordypning lenger ut slik at vannet trenger ned til røttene.
Vanning av roser
Vanning av roser er selvfølgelig avhengig av været men det er viktigåå holde rosene jevnt fuktige, særlig når de er nyplantet.
Vann nær stammen og ikke la vannet renne vekk fra planten og ta med seg jorda.
Unngå å vanne blomster og blader. Dette kan bidra til å spre sykdom og skader, særlig hvis bladene forblir fuktige over tid f.eks. over natten.
Det beste er å vanne for hånd men hvis man bruker slange så unngå å bruke for hard stråle og å vanne direkte på blader og blomster.
Gjødsling av roser
Vi gjødsler kun to ganger pr sesong
Førstegangs gjødsling i mai når veksten er i startfasen
Andregangs gjødsling i juli eller når blomstringen har startet.
Klipping
Roser kan klippes hele året men en god regel er at de klippes når bjerkene har fått museører
Ved å klippe regelsmessig kan man forme hele rosen slik man ønsker
På remonterende roser bør man klippe vekk blomstene etterhvert som de er ferdigblomstret. Da brukes ikke kraften til å sette frø men til å danne nye blomster slik at vi kan holde blomstringen gående til sent på høsten.
Meconopsis eller Valmuesøster Valmuesøster er en plantefamilie som består av nesten 80 ulike sorter. De fleste av dem er ettårige som blomstrer og setter